Seguim viatjant pel Metro mentre juguem a Scrabble en català, ara a la L3! La línia verda és molt utilitzada a Barcelona, sobretot pels estudiants universitaris…
Com sempre, marquem en negreta les paraules que podeu jugar a Scrabble. No fem comentari de totes, perquè tots sabem que “de”, “sant”… són vàlides, així que anem a les que puguin ser més curioses.
Comença la ruta!
- Zona Universitària: sí, on van la majoria d’universitaris, perquè hi ha un fotimer de facultats diferents (i els seus bars corresponents ;-P).
- Palau Reial: es diu així perquè el Palau Reial de Pedralbes servia de residència de la família reial quan visitaven Barcelona (què originals amb el nom…). Però sabíeu que era part de la finca dels Güell? Aquests van comprar la masia de Can Feliu per anar a estiuejar. La van engrandir i millorar, en Gaudí els hi va dissenyar la font… I com a Eusebi Güell el van ascendir a noble, va cedir la casa i part dels jardins a la Corona.
- Maria Cristina: però no havíem quedat que els noms propis no serveixen per jugar a Scrabble?, direu. Però si surten al diccionari, sí que valen. Maria és un tipus de galeta (qui no n’ha menjat mai una?), una assignatura fàcil i una herbeta que ens torna alegres. Cristina és una rosquilla d’anís. La regenta Maria Cristina no crec que fos conscient dels significats dels seus dos noms, però les banyes sí que se les notava, la pobre…
- Les Corts: les Corts, a part de les del Govern, també són masies, terrenys o corrals de bestiar. Aquesta zona era força rural, i en principi es deia les Corts de Sarrià, ja que depenia de Sarrià (abans de l’annexió a Barcelona).
- Plaça del Centre: vaja, que és una plaça i es troba al centre… (novament, gent amb imaginació al càrrec del nomenclàtor…). Però si tenim en compte que fa de frontera entre el districte de Sants i el de Les Corts, té el seu sentit…
- Sants Estació: tornem a ser imaginatius. Som al barri de Sants i hi ha l’estació de la RENFE. Tot dit.
- Tarragona
- Espanya: com vam dir a la L1, espanyar vol dir fer saltar un pany.
- Poble Sec: si vius a la pendent d’una muntanya (Montjuïc), sens dubte l’aigua de rieres i rierols tirava cap abaix…
- Paral·lel: seguim amb l’originalitat, però aquesta vegada per motius estrictament matemàtics… El traçat de l’avinguda coincideix amb el d’un paral·lel terrestre: el paral·lel 41° 22′ 34″, nord.
I ja som el més aprop de mar que ens permet la línia…
- Drassanes: una drassana és un establiment vora la mar o vora el riu on són fabricats i reparats els vaixells, i com el nom de la parada indica, allà és on es fabricaven els vaixells a Barcelona.
- Liceu: sí, si baixes en aquesta parada, hi trobaràs el Liceu (si no l’han tornat a cremar).
- Catalunya
- Passeig de Gràcia: aquest passeig és conegut pels edificis modernistes, les botigues de luxe i els turistes que visiten totes dues coses. Li vam posar aquest nom per l’antic monestir de Santa Maria de Gràcia (del segle XV).
- Diagonal: estalviem-nos les conyes, que per això ja tenim el Polònia…
Seguim?
- Fontana: di Trevi? Encara que soni italià, en català també li podem dir fontana a una font (de forma poètica). En aquesta zona de Gràcia hi havia una finca amb una font molt bonica…
- Lesseps
- Vallcarca
- Penitents: quin nom tant trist… Un penitent és aquell que es penedeix dels propis errors o pecats. A la tradició catòlica, és aquell que explica els seus pecats al confessor i fa exercicis de mortificació, participa a les processons… A finals del segle XIX, hi havia el convent dels Penitents, on el frare Francesc Palau i Quer va fundar la congregació de les carmelites terciàries descalces per ajudar a malalts i marginats.
- Vall d’Hebron
- Montbau
- Mundet
- Valldaura
- Canyelles: la canyella és l’escorça aromàtica del canyeller. Però a Barcelona no hi creixen gaires canyellers… Al segle X citen a una font com a Canellas i es trobava per la zona, així que podria ser per això…
- Roquetes: recordeu que els diminutius no són vàlids a l’Scrabble! Només si tingués un significat específic al diccionari, valdria (com ara tauleta, llibreta…)
- Trinitat Nova: al catolicisme, designació de Déu en tres persones (Pare, Fill i Esperit Sant).
Apa! Ara ja sabem noves paraules per posar al tauler de Scrabble i, de pas, hem conegut algunes dades històriques de Barcelona… A gaudir de l’estiu!
0 comentaris